23.04

mums

best of Spotify för kvällen..

psykologi

seminarium på två personer, great.

sitter i caféet och säljer fika nu, fast om en kvart, men sitter här redan nu i alla fall.. det luktar typ fett gott av ugnen där vi gräddar kladdkakor!

plugg..


OnePiece jump in - dress


Hihi, helt underbart! Åh vad jag vill ha en sån här mysdress!
Var bara ett par dagar sen jag tjurade lite om att det bara finns såna dressar för bebisar.
Oj, vad fel jag hade.

Jag är lite förälskad, I modell, färger och mysighet.. mums!
LÄNK!_

10.45

There's A Lot Of Things To Do Before You Die - Johnossi

etik

På religionslektionen idag så tyckte våran lärare att vi skulle diskutera ett "case" (som hon sa..men ett fall), ur ett etiskt perspektiv. Vem som gjort rätt och vem som gjort fel..

Fallet hon valt var ett hon läst i tidningen för ett tag sen. En äldre kvinna, boende på nått slags servicehem, (inte äldreboende,) skulle träffa sina barnbarn och åkte hiss ner till entrén för att möta upp dem. Väl nere så tog hon ett steg ut ur hissen, där hon sedan blev stående och log mot sina släktingar, som hon inte sett på väldigt länge.

Efter ett tag slår hissdörren igen och kvinnan knuffas bakåt, ramlar, slår i huvudet och får åka in med ambulans. Kvinnan avlider senare av sina skador och barnbarnen stämer kommunen för att hissdörren slog igen med sådan kraft och hade ihjäl deras släkting.

Våran uppgift nu var att diskutera detta, som jag skrev längre upp.

Min grupp, som flera andra, var direkt på det klara med att det var ju en olyckshändelse, det var ingens fel.. ska man skylla allt på någon så kommer man ju aldrig att kunna göra någonting. Bo i madrasserade celler utan fönster eller dörrar kom vi fram till.

Kvinnan, kunde ha flyttat på sig, och inte stått så länge att hissdörren hann slå igen - hon bodde ju där så borde vetat att dörren gick igen av sig själv.

Barnbarnen, varför stod de och tittade på sin mormor/farmor på långt håll så länge? Borde de inte gått fram och kramat om henne/mött upp henne för att hjälpa till? Och stod de så långt bort att de inte hann reagera på att dörren var påväg att slås igen?

Kommunen, skulle inte ha ställt in dörren på att slå igen av sig själv med sådan kraft.. men brandsäkerheten då? Hade de inte gjort det och det börjat brinna så hade de ju fått skit för det istället..

En OLYCKSHÄNDELSE helt enkelt. Det var ingens fel enligt mig. Olyckor händer. Det var första gången, och  kommunen har nu åtgärdat det med att ändra lite i inställningarna för hissdörren. Men det hade aldrig hänt förut, och ska man tänka ut allt som KAN hända, så går det som sagt inte göra någonting.. Man kan inte bygga trottoarkanter - tänk om någon snubblar.

Att kvinnan ramlade och slog i huvudet och senare avled av de skadorna kunde inte rå för. Olyckor händer varje dag.

Ett etiskt dilemma och en olyckshändelse är inte alls samma sak.. något som våran lärare hade svårt att skilja på. Ett etiskt dilemma är klurigt att avgöra vem som gjort rätt och fel. för alla har gjort båda men på olika sätt..


Hade hoppats på att få diskutera något riktigt etiskt dilemma nästa lektion, men vi ska tydligen fortsätta på samma. som inte ens är ett dilemma?!? eller vad säger ni?!

Nä..
Nämnde jag föresten att det är en av de sämre lärarna på skolan? ^^

Kantarellerna lyser som små solar i skogen, ändå kan jag inte se dem!

Johnossi gör min kväll tillsammans med den underbara doften av kantareller.

När jag var liten brukade jag lukta till mig kantarellerna i skogen. Jag sa, "mamma, här finns svamparna" och då var det bara att lyfta på närmsta granris eller titta bakom nästa sten och där var det ofta gult. Ja, jag var familjens egna spårgris. Det intressanta är att det funkade och att jag faktiskt kunde lukta mig till dem...

Än idag kan jag lukta mig till kantarellerna, men jag har inte varit ute och plockat på många år. Det blir inte av, trots att det är så gott.

Det är väl tur att även jag är bra på något. Fast det bara är att spåra upp kantareller med min supernäsa. Någon som vill anställa mig kanske? Till det... eller nått annat^^




SD

Snart är det val och jag är lättad att jag inte får rösta i år. Jag är alldeles för dåligt insatt och hade inte riktigt orkat med att sätta mig in i alla partiprogram och liknande. Det skrämmer mig ändå att man hör så många som tänker rösta på SD, (SverigeDemokraterna för den som inte vet.)

SD som bäddar in sina åsikter i fina ord. De som har bra politik på många områden, men sen till problemet.. det de själva kallar "En ansvarsfull invandringspolitik". Hur kan de anse att en invandringspolitik som deras är ansvarsfull?

De skriver eller säger det inte rakt ut, men de vill ha bort invandrarna från vårt land. De vill låta "Sverige förbli Sverige". De vill ha:
  • * En restriktiv invandringspolitik
    De vill alltså ha en väldigt begränsad invandringspolitik om man ska tolka det väldigt snabbt? Varför? Vill de inte ha med dem att göra, inte lägga tid på dem?
  • * En utökad flyktinghjälp i krisområdenas närhet
    De vill alltså inte ha hit dem, utan istället göra det som går på hemmaplan för dem och sedan låta dem vara kvar?
  • * Ett stärkande av den svenska kulturen
    De vill inte ha hit invandrare som inte är vana med den svenska kulturen och då kanske råkar göra något 'fel'? Detta låter bara knäppt för mig, tänk vad mycket de ger oss! Andra sett att se på, andra sätt att bete oss.. jag menar, helt ärligt - vem tycker om den svenska kulturen till 100%? Det är väl bara bra med lite påverkan utifrån!!
  • * En öppen svenskhet med krav på invandrares anpassning och assimilering till det svenska samhället
    Självklart så anpassar man sig dit man kommer. Jag tror att vi är väldigt dåliga på att se de många som faktiskt gör det. Det är de som inte vill anpassa sig och ställer till det som vårat land och dessa politiker väljer att se!
  • * Ökat stöd till de invandrare som frivilligt önskar återvända till sina hemländer
    Är detta det enda de ska få hjälp och stöd med? Att tvingas ut ur vårat land eftersom det är det enda alternativet om de inte får hjälp på något annat sätt.
*direkt från deras hemsida..


Det är sjukt! Kan inte alla se hur mycket invandrarna faktiskt för med sig till vår kultur. Vi får en bredare syn på världen och vi får dela med oss av vad vi har. I Sverige lever vi väldigt bra till skillnad från i många andra länder, att då vara egoistiskt och inte vilja dela med sig av det...det är sjukt! Att vi är så bekväma?!

Än en gång skäms jag för att vara svensk....

22.55

antalet läsare steg helt plötsligt till det dubbla ! (vilket säger att jag iof inte har jättemånga läsare :P ^^ )
hmm. undrar varför. var det för inlägget om svenskar och självkänsla? är det sånt som man vill läsa om ? eller söker på?
Vad vill läsas? =)

kommentera

kom igen nu

-.-

hatar att stycke indelningen försvinner i blogg.se.....

självkänsla + svenskar =
Hade uppstart på pedagogiskt ledarskap idag och vi skulle börja med att säga tre bra egenskaper med oss själva, någonting som vi alla hade problem med. När alla tillslut började säga så kom det vanliga "glad..positiv..omtänksam" inte så stor variation mellan personerna.

När någon sa något så var det som att resten av gruppen sög åt sig ordet, la det på minnet, för att sen upprepa ordet när det kom till deras tur. Lite för svenskt för att vara okej tycker jag.

Även jag hade riktigt svårt att komma på tre saker, positiva. Inte "jag är ganska bra på..." eller "jag är rätt så...." det stör mig. Det stör mig, även om jag själv också är dålig på det.

När man sedan pratar om det och det kommer kommentarer om att det är konstigt och att man inte har någon anledning för det så blir man lite konfunderad ändå. Man undrar varför folk inte kan säga vad de tycker att de själva är bra på, ingen kommer ju direkt sitta och tänka "nej det är du inte". Det var i alla fall vad vi sa på lektionen.

När jag sen tänkte efter så insåg jag att man är ganska hemsk. Hur ofta tänker man inte dumt om människor, hur ofta tänker man inte att folk har en ful tröja, en ful frisyr eller är lite smådumma.

Sen så tycker man att det är konstigt att folk inte kan uttrycka själva vad de tycker om med sig själva.
Det är ju inte så att någon kommer tänka "nej, så är det inte alls!".

men det är det ju faktiskt?!
eller?
Jag skäms....

monday

mina sista kraften gick till att komponera ihop ett mail - på engelska - till Indien.
nu kan jag sova gott. om en timme eller sådär.
natti

commercial dance

Ojoj, heeelskön danstränare, inte som alla andra, och det är väl bara positivt?
förkyld och hemsk så satte jag mig efter ett tag, genomsvettig och andfådd, men var med ett tag iallafall.
Intensivt. Svårt. Snabbt. Aggressivt. Spännande. men också väldigt kul, det här blir nog bra =)

dragit på mig en förkylning som heter duga..

Igårkväll / inatt såg vi först När lammen tystnar, bara för att när den var slut se nästa film (uppföljaren) också.. Hannibal Rising eller vad den hette.. första filmen var jättebra, andra var väldigt seg..
Huvudet är som en fet slemboll. Jag har ont i öronen. Jag är jättesnuvig och täppt i näsan precis hela tiden. Det gör fett ont i bihålorna och jag riktigt känner vilken bra uppladdning det är.. INte! för ikväll börjar dansen..
Commercial Dance, nytt. spännande. Typ som bakgrundsdansarna i Britney Spears, Pussycat Dolls osv för den som inte vet vad det är...
mm ska bli frisk först bara.. är inte förrän klockan åtta ikväll..

Peeeeppar för Indien

Har haft lunchmöte, skrivit arbetsplan, gjort en tidsplanering, mailat med Per och Nora, skrivit ner frågor tills vi ska ringa till Indien imorgon, skrivit ner frågor att maila när vi får en kontaktperson på skolan i Indien (hoppas vi!) skrivit ett brev för att fråga om sponsring och allmänt bara peppat!

2 månader och 11 dagar, sen är vi påväg!!

09.39

Jaha, en person hoppade av projektarbetet vi planerat för. Nu är det lite allmänt kaos och vi vet inte riktigt hur vi ska göra. En arbetsplan ska lämnas in senast 15.00 imorgon, sen delas handledarna ut.
Lunchmöte it is. Dags att hoppa upp ur sängen då..
Annars flyter veckan på bra, och jag har verkligen inget att göra ^^

vilken kurs, hit eller dit?

Visst att jag började sam med vetskapen (antog) att det skulle bli slappt, men jag insåg aldrig HUR slappt..
Som det ser ut just nu så kommer jag i period 1 att utöver projektarbetet läsa Psykologi B och Pedagogiskt Ledarskap. Inte helt fel.
Men, som sagt det är bara som det ser ut just nu. Blir det som jag vill så kan jag läsa Religion A och Internationella Relationer nu med. Är såklart skönt att göra så mycket som möjligt i början och få mindre mot slutet av trean. Och fyra pågående kurser är färre än jag någonsin haft innan, så för mycket blir det ju inte i alla fall..
Det kommer att bli ett bra år!

23.03

skolan var bra. det blir nog ett bra år det här.
efteråt blev det volleyboll, det var roligt tills det spårade ur ^^
kvällen spenderades sen hos Daniel och äta glass och sådär..
¨¨
precis hemkommen och varvar ner med lite.... Marc Cohn och Martin Stenmarck! (vad annars liksom? ^^)
nä, börjar 0900 imorgon, så dags att ta en dusch och sen krypa ner i sängen..!

11.17

laddar upp med Marc Cohn och Martin Stenmarck. Har packat ner badkläder och handduk. Ska fylla upp magen med lite pizza och sen cykla ner mot stan.

23.36

dagarna blir längre och längre..
så känns det iallafall..
imorgon börjar skolan..
känns overkligt..
R&A+s är nu i stan..
känns roligt..
musik är bra..
vad skulle man göra utan det?!
phett ovärt.
:*
Hero Of War - Rise Against

fredagen den 13:e...

...betyder inte ett skit för mig. Visste inte ens om att det var det idag ^^

Dagen började 05.30 efter att ha somnat långt efter midnatt kvällen innan. Lastbilsfärd med Daniel stod först på scemat och det var leveranser till en hel massa butiker.. men var inte så långtråkigt och framåt eftermiddagen så var hans arbetsdag slut och vi nådde fram till Örebro.

Efter att ha trixat under 4 (!) 3,6 meters broar med hans 3,55 m lastbil var vi framme hos Richard & Anna för att hjälpa dem att flytta.

Många lyft, timmar och kakor senare var lastbilen fylld till kanten och även två bilar hade fyllts och vi åkte hem igen...

mm.. nu är det en minut kvar tills imorgon.. 23.59 och det blir uppstigning halv åtta.. mm, det orkar jag nog. först vara lite trevlig med våra gäster, en liten stund. Sedan dejtar jag nog kudden för natten..

-

only one day left...

..imorgon är sista sommarlovsdagen. Det är med blandade känslor men det ska bli rätt skönt att börja skolan igen.
Var iväg och köpte en bärbar dator igår, roligt roligt och nu lämnar jag inte längre rummet ^^ Joora.

Dagens planer är att försöka ta mig ut och springa en runda, men vi får se hur det går med det. Ska byta om i alla fall - det är en bit på vägen.

skolstarten närmar sig...

Fick brev från skolan igår. med tider, platser osv. det försvann nog inatt när jag städade... dåligt.
Får se hur mycket jag memorerade nu då.. eller så räcker det att jag vet dag plats och tid då jag ska vara där..!

Sp3b till hösten!

FUBO / FUF

Falu UngdomsBlås Orkester / Falu UngdomsFilharmoniker



Life Is A Highway - Rascal Flatts
(soundtrack i "Cars" ("Bilar") )

He's A Pirate - Klaus Badelt (soundtrack i "Pirates of the Carribean")

The Medallion Calls - Klaus Badelt (soundtrack i "Pirates of the Carribean")

Theme From "Spiderman" (soundtrack i "Spiderman")

Bacchanale - Daniel Schmidt


När man kan tänka tillbaka på höjdpunkterna av orkestern. Hur en sådan lustig skara människor kunde skapa så bra ljud. Hur det kunde vara så roligt att vara mitt i det. Ibland på en enformig stämma med bara fjärdedelsnoter. Ibland på melodin.

Mm, jag saknar det lite. Ganska mycket faktiskt.

10.01

På måndag klockan 12.00 ska jag befinna mig på skolan. Det går inte en dag just nu utan att jag loggar in på FC och kollar klasslistorna. Spänning inför när de ska ha gjort om dem. När de som gick ut förra året är raderade och våra namn istället står där. När jag kan läsa mig till vilken klass jag kommer gå i! (Även om jag nästan vet vilken, troligtvis i alla fall..)




21.14

Oj, några läser min blogg.
Spännande.
Jag fick veta idag vem en är (?) vem är det mer?


Tears of a Mandrake - Edguy

19.21

Dagen spenderades hos mormor och morfar, morfar fyllt 85 år. trevligt. Nu sitter jag hos Daniel och väntar på segproppen -.-' ^^

Nu är det bara en vecka kvar av sommarlovet. skönt. kommer ångra mig så fort jag kommer tillbaka, men vad gör det. det är sista året!!!!

brb.

the result..



och det här ledde förra inlägget till..

blurbullar (vaniljbullar/solskensbullar/sockerbullar)
chokladbollar
kaka med glasyr/kladdgrej/blandning som sjunker in.

gott


baksugen...

mmmmm, jag vill ställa mig i köket och baka.
kaka efter kaka.
100 sorter.
och sen fotografera alla.
skriva recepten för hand.
när det är klart så vill jag ha en bok i min hand.
"när livet är som bäst" ska den heta.

men det får bli en annan dag.
just nu nöjer jag mig genom att titta på gamla bilder.
efter maten bakar jag blurbullar! (bild 2)



00.04

redigerar bilder.
smakprov i förra inlägget föresten.

ska snart krypa ner i sängen med min påbörjade bok.
5:e Mosebok heter den.
Nej, inte bibeln.

Kriminalroman.
Jag gillar dem.

Natti :*


Through Glass - Stone Sour

Pocahontas


Foto: Jag
Redigering: Jag

En flod kan aldrig vara samma flod
För den är alltid på väg någonstans
Och vattnet bryts i ständigt nya vågor
Men människor kan inte leva så
Har aldrig samma chans
Vi söker svar på livets stora frågor

Floden har sin egen väg
jag vill se var floden har sin väg
Vill följa med
Floden har sitt eget liv
Och där den är
Flyger fågeln fri
Och jag vill se
Drömmen som jag fått en gång
Om floden har den i sin sång

life

Om mindre än två veckor börjar jag tredje året på gymnasiet, En del kommer vara annorlunda från föregående två år...

* Ny linje
* Ny klass
* Ny mentor
* Roligare kurser
* Inte lika många kurser
* Tre veckor kommer spenderas i Indien (då med flest personer från 'gamla' klassen)

...jag kommer inte ta studenten med "min" klass.. det känns lite konstigt. Det känns väldigt konstigt när jag tänker efter föresten. Min klass som jag varje dag träffar, umgås med, jobbar med, äter med, pratar med. Läskigt.

Just nu känns det inte så kul.. jag hade hellre velat ha en helt nystart. Ny skola, ny klass... hela köret.

Men man kan inte få allt...

Vänner (del 2?)

Den som skryter över hur många vänner han har, har inte en enda.
Samuel Taylor Coleridge




Ett ordspråk som stämmer ganska bra in på mig.
475.
Antalet vänner jag har på Facebook.




475, antalet vänner jag har på Facebook. Alla jag är vän med känner jag på ett eller annat sätt. Har träffat någon gång.

Fast...vänner, är det rätt ord? borde det inte heta mina "kontakter" eller kanske "mina bekanta".. vänner är väl närmare än så? (enligt mig) eller är det... jag skrev om det i ett inlägg tidigare HÄR.

Skulle jag av de 475 människorna leta fram mina "vänner" så skulle siffran bli betydligt lägre. två-siffrig. eller ännu mer troligt en-siffrig.

1,5 månad.
ungefär så länge har jag haft sommarlov.


Sommarlovet är till för att vila upp sig från skolan, vara med vänner och familj och bara ta det lugnt, hitta på grejer man tycker är kul.

Jag har fyllt min kvot av familje-umgänge. Jag har varit en hel del med min pojkvän (fast låångt ifrån fyllt den kvoten, för den är oändlig^^).
Men de övriga vännerna då? Eller...vilka är de? Av de 475 personerna.. så borde jag ha någon att spendera mina sommarlovsdagar med. Att bada med. Att prata med. Att uppleva saker med.

Att försöka. Att smsa personer man trodde var ens vänner. Att efterlysa någon att vara med på Facebook. Någon av de 475 trodde jag skulle vilja, kunna, ha tid.

Avsaknaden av någon att helt naturligt ringa. Frånvaron av svar på Facebook-efterlysningarna.

Mja, livet är inte alltid lätt.


(bilder har inget med texten att göra..)


semesteruppehåll

Har varit i Portugal 10 dagar
Har varit i Norrköping och Söderköping, 3 dagar
Har varit i Stockholm 3 dagar

Nu är jag hemma igen.
updates från och med imorgon.

Ironic - Alanis Morisette