Fail? ^^

Oj, jag har redan failat med att lägga upp minst ett inlägg per dag som jag bestämt för mig själv.. (iof så lägger jag ju upp ett nu?! )

men har inte så värst mycket att dela av mig idag... I skolan spenderade vi timmarna mellan åtta och tolv med att baka pepparkakshus, bil och träd. Det blev fint, pepparkaksdeg är gott. Vi slapp diska.
Sen matte nationella.. matte c. Fett misslyckat.. förbereder mig just nu mentalt för att kunna komplettera upp hela kursen på nått lustigt sätt.. x_X fail..

nu är jag hungrig. (skol)pannkakor är inte så mättande. det luktar mat i huset. debattartikeln ska skrivas klart tills imorgon. mina ord är slut.

Julhysteri?

Snart jul, det står adventsljusstakar på fönsterbrädorna och det hänger stjärnor som lyser upp i fönstrena. Julmusiken smyger sig in mer och mer och funderingarna på julklappar blossar upp oftare och oftare.
Julen är en så överdriven högtidshelg, folk vet knappt om varför vi firar jul idag.. allt handlar om att det ska vara så fint och pyntat, man ska ha en fin gran som inte är för stor men inte heller för liten, den ska vara fin och välvårdad, barra lagom mycket och sprida en god doft i huset, under den ska det ligga högar av julklappar som bara väntar på att bli öppnade av namnet som står på dem. I köken luktar det lite smålustigt men gott av all blandad mat och allt godis, julborden blir överfyllda av mat som aldrig tar slut, det finns 25 olika rätter för mycket, tänderna gnistrar av allt socker från kolor, knäck, marsipanfigurer, mozartkulor, choklad, pepparkakor, struvor, domherrar...

Önskelistor skrivs, alla önskar sig något, saker eller känslor, ett nytt tv-spel, en skön-ledig-julhelg. Det sistnämnda finns det kanske inte så mycket av. Usch denna julklappshysteri! Det känns ibland som att det är allt julen handlar om, eller julklappar och mat. Nu är det inte så att jag inte tycker att det är kul att få julklappar, för det tycker jag, och kanske främst att få ge bort julklappar! Jag tycker det är mysigt och spännande men tar för mycket plats, det har för stort fokus. Tänk om vi skulle satsa tiden och pengarna vi lägger på julklappar, på att hjälpa/se andra människor istället, människor som inte har det lika bra som oss. Hos människor där julen inte betyder glädje, värme och kärlek utan där den istället blir en lång ensamhet.

I min familj har vi många jular förr bjudit hem människor, på juldagen, annandagen, kanske julafton, personer som kanske inte har någon annan att fira med, föräldrarna kanske bor långt borta eller så finns ingen nära släkt. Att få ha med dem under firandet, äta mat, kanske kolla på Kalle Anka, skratta tillsammans, läsa julevangeliet.. att se hur glada de är att någon bryr sig, att se hur tacksamma de är över sällskap och god mat tillsammans med någon den helgen där de annars hade varit ganska ensamma, det värmer mycket mer i hjärtat än vad någon julklapp kan göra. Det är äkta glädje, man får vara med och göra någon annan människa glad, personen får känna sig omtyckt, älskad och värdefull. Jag själv kan inte tänka mig tanken att vara ensam över en sån helg som julen, där de flesta är tillsammans med släkt och vänner.

Alla kan inte göra nått för alla, men alla kan göra nått för någon!
Och jag hoppas att min familj vill det iår med.., jag sa det till dem för några dagar sen.. det börjar ju bli dags att bestämma planerna för julen ^^

Och jag borde verkligen börja leta julklappar.. det är ju tredje advent på söndag ^^

Busspriser

Inom Dalatrafik så finns det ett såkallat upp-till-20 kort, där man betalar en summa och får åka obegränsat på bussar och tåg inom Dalarnas län i 31 dagar, det får man köpa fram till det att man är 20 år.

För ett år sen kostade det 240 kronor att "ladda på" ett sådant kort, just nu kostar det 260 och nu har de precis bestämt att de ska höja priset ytterligare, så från och med den 7 januari kommer det att kosta 290 kronor. På ett år är höjningen alltså drygt 20%.. det är ganska mycket i förhållande till tiden. Jag är inte så påläst men jag tror inte att inflationen varit så stor under det senaste året..

Varför ska de då höja? Jo, det är för att "Dalatrafiks ägare vill höja självfinansieringsgraden från 50 till 55 procent." Det drabbar då resenärernas busspriser, dåligt tycker jag. Vi försöker motivera folk att åka mer kollektiv trafik men samtidigt går priserna hela tiden upp, det rimmar falskt för mig.

Har de någon annan anledning än den nämna att höja våra priser? Har de lagt till fler linjer? Fler busshållplatser? Eller kanske några fler bussar varje dag? Till exempel så går sista bussen hem till mig runt 19, på helgerna, en senare buss där kanske? Men så är tyvärr inte fallet.

Jaha, vart vill jag komma? Jo, att nu, för några dagar sen bara, så har de satt upp planscher/affischer/annonser på sidan av bussarna här, men bara reklam för deras egen del. "Det går bussar mellan Borlänge och Falun var 10:e minut" typ ^^.

Kommer man till London så är de fina röda bussarna täckta med reklam allihop, och den förstör inte heller, för det är musikal och film reklamer och det passar liksom in i övriga staden. Vad är det då som hindrar företag och liknande att göra reklam på våra bussar? Nu eftersom de till och med har en plats avsedd för det men bara för egen del. Varför skulle man inte kunna använda platser till annonser och reklam och på så sätt kunna hålla ner biljettpriserna och få in lite mer från andra håll än att resenärerna ska drabbas av det?

Det är dessutom ett ypperligt tillfälle att nå ut till folk genom den sortens reklam då bussarna far runt i hela länet, alla tjänar på det. De som annonserar, dalatrafik samt resenärer.
Dags för Dalatrafik att tänka till om de vill behålla sina resenärer kanske?


(varför detta inlägg? Jo, jag läste om prishöjningen i tidningen igårkväll
kan inte garantera siffror och grejer, men detta är vad jag tycker i alla fall)


RSS 2.0