etik

På religionslektionen idag så tyckte våran lärare att vi skulle diskutera ett "case" (som hon sa..men ett fall), ur ett etiskt perspektiv. Vem som gjort rätt och vem som gjort fel..

Fallet hon valt var ett hon läst i tidningen för ett tag sen. En äldre kvinna, boende på nått slags servicehem, (inte äldreboende,) skulle träffa sina barnbarn och åkte hiss ner till entrén för att möta upp dem. Väl nere så tog hon ett steg ut ur hissen, där hon sedan blev stående och log mot sina släktingar, som hon inte sett på väldigt länge.

Efter ett tag slår hissdörren igen och kvinnan knuffas bakåt, ramlar, slår i huvudet och får åka in med ambulans. Kvinnan avlider senare av sina skador och barnbarnen stämer kommunen för att hissdörren slog igen med sådan kraft och hade ihjäl deras släkting.

Våran uppgift nu var att diskutera detta, som jag skrev längre upp.

Min grupp, som flera andra, var direkt på det klara med att det var ju en olyckshändelse, det var ingens fel.. ska man skylla allt på någon så kommer man ju aldrig att kunna göra någonting. Bo i madrasserade celler utan fönster eller dörrar kom vi fram till.

Kvinnan, kunde ha flyttat på sig, och inte stått så länge att hissdörren hann slå igen - hon bodde ju där så borde vetat att dörren gick igen av sig själv.

Barnbarnen, varför stod de och tittade på sin mormor/farmor på långt håll så länge? Borde de inte gått fram och kramat om henne/mött upp henne för att hjälpa till? Och stod de så långt bort att de inte hann reagera på att dörren var påväg att slås igen?

Kommunen, skulle inte ha ställt in dörren på att slå igen av sig själv med sådan kraft.. men brandsäkerheten då? Hade de inte gjort det och det börjat brinna så hade de ju fått skit för det istället..

En OLYCKSHÄNDELSE helt enkelt. Det var ingens fel enligt mig. Olyckor händer. Det var första gången, och  kommunen har nu åtgärdat det med att ändra lite i inställningarna för hissdörren. Men det hade aldrig hänt förut, och ska man tänka ut allt som KAN hända, så går det som sagt inte göra någonting.. Man kan inte bygga trottoarkanter - tänk om någon snubblar.

Att kvinnan ramlade och slog i huvudet och senare avled av de skadorna kunde inte rå för. Olyckor händer varje dag.

Ett etiskt dilemma och en olyckshändelse är inte alls samma sak.. något som våran lärare hade svårt att skilja på. Ett etiskt dilemma är klurigt att avgöra vem som gjort rätt och fel. för alla har gjort båda men på olika sätt..


Hade hoppats på att få diskutera något riktigt etiskt dilemma nästa lektion, men vi ska tydligen fortsätta på samma. som inte ens är ett dilemma?!? eller vad säger ni?!

Nä..
Nämnde jag föresten att det är en av de sämre lärarna på skolan? ^^

Vad tycker du? =)

Säg vad du vill! =) :

Vem är du? :
Kom ihåg mig?

Mail-adress?: (publiceras ej)

Har du också blogg? =) :

Skriv här ;) :

Trackback
RSS 2.0