Dolly föddes ...

Dolly föddes år 1997. Dolly är ett får, det första djuret som skapats genom kloning, alltså som en genetisk kopia av ett annat djur. Efter detta har fler djur klonats, Dolly var bara början. Hon är idag död men står uppstoppad på ett museum i Edingburgh, ett bevis på att vi lyckats få fram en klon på konstgjord väg.

Men vad är kloning?

Att skapa flera individer med samma arvsanlag, att skapa genetiska kopior, är kloning. I växtriket är detta vanligt och väldigt enkelt, eftersom varje gång en växt skjuter ett sidoskott klonas den. Alla bintjepotatisar, alla Ingrid-Marie - är kloningar.

Däremot så är kloning ovanligt bland däggdjuren, det sker bara naturligt i ett enda fall, och det är när enäggstvillingar föds. Under de senaste årtionderna har forskarna gått så många steg framåt att man nu kan så mycket om ägg och tidiga embryon att de har kunnat utveckla två metoder för att skapa klonade djur på konstgjord väg.

Metod ett är att man gör en provrörsbefruktning och sedan klycer det tidiga embryot i två delar som sedan planteras i en varsin fostermoder, när de sedan föds är de genetiskt identiska. Denna metod har använts i mer än 20 år i kreatursavel, bland annat i Australien.

Metod två går ut på att skapa kopior av redan uppvuxna djur, allmänt idag är det denna kloningsteknik man pratar om.

Varför vill man klona djur?

Dels för att kunna avla fram kreatur som är bättre, för att kunna genmodifiera djur, klona travhästar och keldjur för att spara de bra egenskaperna, men än så länge är det olagligt att tävla med en klonad travhäst. Man vill fram utrotningshotade djur och i framtiden även djur som redan dött ut.

Vad finns det då för problem med att klona djur?

För att få en frisk unge när man klonar måste man utgå från upp till tusentals ägg, och risken att en född klon visar sig vara svårt missbildad, och även om de är friska så är det en öppen fråga om de kan få ett normallångt liv, eftersom att test på möss visat att livslängden blir kortare än normalt. 

....

Att klona människor är olagligt sen 1 april 2005, och tur är väl det, för om man försökte så skulle man med stor sannolikhet lyckas. Skulle man använda sig av dagens metoder så betyder det att vägen till att lyckas skulle fyllas med missfall, och gravt missbildade foster. På grund av detta är nästan alla seriösa läkare och forskare eniga om att det vore väldigt ansvarslöst att försöka klona en människa med de metoder man än så länge arbetat fram.
Men i många asiatiska länder tycker man inte att det är samma etiska problem som vi i Västeuropa tillsammans med USA tycker. Därför har forskare i t.ex. Kina och Korea kommit längre än andra med att göra embryonala stamceller från klonade männskliga embryon.

_____
Varför tycker jag att kloning är fel då?

För det första, varför mixtra mer med världen vi lever i? Vi har redan kontroll över allt för mycket, vissa saker ska man inte lägga sig i. Sen tycker jag att det är väldigt ansvarslöst att klona då men inte vet hur lång livslängd kloner får, och att de antagligen kommer att dö i förtid.

Sen förstår jag inte varför man skulle vilja klona en individ som redan finns, det är ju inte så att klonen på något sätt skulle kunna ersätta 'orginalet'. (det är främst när det gäller människor)

Och varför ska man klona djur för att få fram perfekta djur? Vad gör man då med de djur som kommer till på naturlig väg? Om man samtidigt klonade djuren så skulle det inte dröja länge förrän jorden var överbefolkad av djur och även människor om man kom så långt i forskningen så man även börjar klona oss.

Förökning borde man låta vara naturlig. Visst, kloning sker på naturlig väg också, när det gäller växter och till viss del tvillingar (enäggs) men varför inte låta det vara så då? Behöver vi verkligen en perfekt värld? Och det kommer vi aldrig få på det sättet heller, då vi inte vet vilka gener vi plockar bort och hur bieffekterna i framtiden kommer bli.

Nej, som sagt, vissa saker borde få flyta på med naturen, som det gjort ända fram i vår moderna tid, tills vi skulle lägga oss i.

____

(Det här är vad jag tycker, inget annat. Kan inte garantera att alla fakta är 100% rätt, men försökt vara källkritisk ;), )

Sen vet jag inte vad jag vill ha sagt med det.. typ att vårat kontrollbehov av världen börjar gå till överdrift...


Vad tycker du? =)

Säg vad du vill! =) :

Vem är du? :
Kom ihåg mig?

Mail-adress?: (publiceras ej)

Har du också blogg? =) :

Skriv här ;) :

Trackback
RSS 2.0