Krakow

Polen-Krakow i stort var bra men det var aningen för varmt. Vi bodde toppenbra, 50 m från den stora gallerian i Krakow, tre våningshus, gigantiskt.. :P Knappt 5 min promenad till Gamla Stan, 7 min till Stora Torget och vi bodde mitt emot bussparkering/bussen startade där. En toppen lägenhet som även höll temperaturen dräglig, niiice! =)


Auschwitz var intressant, spännande.
Först var vi till Auschwitz I som var mer utställningsaktigt, Blocken (husen) hade rum med montrar som täckte hela långsidorna och var väldigt breda. Ett rum där båda sidorna var FULLA med skor, flera tusen par. Och varje par av dem representerar en oskyldigt dödat människa, hemskt! Ett rum där det var en monter med hur mycket personliga prylar som helst, som hittats, tandborstar, raklödderborstar, kammar, pottor, grytor osv. Usch! Ett rum med.... hår... det var lite äckligt, det var kvinnorhår, som rakats av de som gasats ihjäl i gaskammare, sjukt mycket var det, och det var ändå inte en stor del av allt. Sen fick man även se ett tyg som var gjort av håret, hemskt, men det var det håret användes till.

Vidare så var det hus/block med bara massa MASSA bilder, hur mycket som helst. Bilder på fångarna, för i början så tog de bilder på alla, såna här från tre vinklar. Och bilder på barn som verkligen bara var skinn och ben. Fullvuxna kvinnor som var bara skinn och ben, vägde 25 kg och var 1.65 m långa..! (efter några månader i koncentrations/arbetsläger såklart.)

I ett hus fanns en monter i en vägg, fylld med plåtburkar, vid närmare blick var det dödskallar på burkarna, vid närmare blick ändå stod det Cyklon B på dem, det var gasen de använde till gaskammrarna. Burkarna de använt, såklart inte alla burkar men en del, fanns där, ett rått bevis på verkligheten, det var bland det värsta faktiskt, tyckte jag. Alla dessa gas-gift-burkar, öppna - använda.

Fängelset (ja, det fanns ett fängelse i "fängelset", för jag vet inte om man kan kalla Auschwitz nått annat än det..) var bevarat precis som det såg ut under tiden som lägret var aktivt. Vi var inne i det..med blandade känslor. Det fanns tre olika sorters celler, de första var
"ståceller"
(tror jag de hette, där stod det ju på engelska^^) de var 90x90 cm stora och sen fullhöga och där i stod man 4! personer, och luckan in dit var liten och vid golvet så det var bara att krypa in, sen fick de.. ja, stå där..tänk er, 90x90cm, det är trångt för en person, och de stod 4 stycken där! sen fanns det
"svältceller", det är precis vad det låter som, en fånge blev instängd, och fick sitta där tills han eller hon svalt ihjäl, det värsta där var att se insidan av dörren, för det var en gallerdörr och sedan en trädörr, och i den trädörren så var det liksom bortkarvat av händer. Fångar som har suttit där har blivit så desperata att de har karvat med bara fingrarna för att komma ut, usch! det var verkligen tydliga märken, som att någon suttit med något verktyg, men istället så är det en massa olika fångar som gjort det. =/ de sista cellerna var
"kvävningsceller", de cellerna var så täta så tillslut tog syret slut och vad hände då? Jo, fången som satt där dog.. :|

Och hur gjorde man sig då förtjänt av sitta i någon av dessa celler? Ja, en av grejerna var att man kunde göra sina behov, ja, man kissade! det fick man inte på dagen under arbetet. what?!?!
Men alla hamnade inte i fängelset i en cell, utan blev skjutna på dödsblocket, de fick klä av sig,. tvätta sig, fick ögonbindel, blev leda ut och sen blev de skjutna mot väggen (där var vi också framme, låg mellan block 10 och 11, om jag inte minns helt fel) eller så kunde man bli fastspänd i armarna bakom ryggen - uppåt, så fick man hänga så och tillslut gick de ur led.. och ja... resten går väl att lista ut...

Ja, sen var vi inne i gaskammaren, ojoj.. gick igenom där så många människor blivit ihjälgasade, sen vidare in till rummet med ugnar, krematoriet, där alla kroppar brändes. äckligt. hemskt.



Efter Auschwitz I åkte vi till Auschwitz II
Auschwitz-Birkenau.
Det lägret var mycket större och bara ett enda stort dödsläger, här var det inte utställt och iordning gjort på samma sätt som Auschwitz I utan här var allt kvar i det skick som SS-soldaterna lämnade det. Det var ganska häftigt, men hemskt.
Vi gick fram bredvid "avlastningsrampen", där så många människor kommit in med tåg och blivit avlastade och placerade i en barack. Området med baracker osv är över 175 ha stort och man såg inte slutet av det åt något håll när man stod där.

Av de 300+ barackerna som funnits fanns bara 45 murade och 22 träbaracker kvar, SS brände ner resten för att röja bevisen. Att gå in i en barack, gjord av tegel, och se sovhyllorna, på höjden var det 3 som "fack" och så var de utmed hela väggarna, och i rummet, det var helt ofattbart. I varje litet fack sov det MINST 8 pers, vårat "resesällskap" var på 10 pers varav 6 barn, och jag kunde knappt i min vildaste fantasi föreställa mig hur alla vi skulle kunna få plats i en sådan! Andas ut och pressa så är det klart att det går, men sova?! Man behöver luft, man behöver kunna spänna ut lungorna?! Hemskt!
Och läs noga nu, träbarackerna,  var ursprungligen stall med plats för 52 hästar, i dem inkvarterade man upp till 1000 fångar! 1000.... ofattbart.

Av de övriga 250+ barackerna fanns det bara skorstenarna kvar,alltså av de som var nerbrända. Men det fanns några trä baracker kvar där de haft toalett och liknande, toaletterna var.. tänk er en lååång cementlåda,utan botten, säkert 30 m lång, och knappt 1 m  bred, där var det fullt med hål.. i ett sicksack mönster, varanatt på höger sida varannat på vänster, tätt tätt, och 2-3 sådana längor bredvid varandra, så där fick de sitta, säkert minst 200 personer och gå på toaletten samtidigt, EN bestämd tid om dagen, och så tätt så man knappt fick plats att sätta sig ner.

Längre in i lägret kom man fram till den tidigare gaskammaren, som SS-soldaterna sprängt, den var bevarad precis som den hittats och såg alltså ut att ha varit sprängd dagen innan, helt orört var det. Man såg även det underjordiska rummet där fångarna fått klä av sig i väntan på att "duscha", eller det var vad de trodde iallafall....
.
Avlastningsrampen, längre bort är ingången till Auschwitz-Birkenau,
bilden är alltså tagen innifrån lägret.




FOR EVER LET THIS PLACE BE
A CRY OF DESPAIR
AND A WARNING TO HUMANITY
WHERE THE NAZIS MURDERED
ABOUT ONE AND A HALF
MILLION MEN, WOMEN AND CHILDREN
MAINLY JEWS
FROM VARIOUS COUNTRIES
OF EUROPE

AUSCHWITZ-BIRKENAU
1940 - 1945

(Ja, det blev mycket text, men man fick inte ta kort inne på Auschwitz och inte heller inne i husen på Birkenau.)
Auschwitz var höjdpunkten av resan, men inte för att det var roligt ^^

Vidare i Polen så var vi på besök i deras "Salt Mine", Saltgruva på svenska antar jag :S Många trappsteg ner var det.. över 800 ^^ Det var verkligen uppbyggt mycker under marken, går itne att förklara.. visar en dålig bild istället.. :P
+ med gruvan var temperaturen som låg på 16 grader kanske?! skönt mot de 33 uppe på marken ^^

Ingen blixt = det var betydligt ljusare i verkligheten, allt var ljust silvergrått.
Och precis allt du ser på bilden - utom turisterna ;P är gjort av salt!!

Självklart så såg det inte ut så här överallt nere i gruvan, utan det var gruvgångar och trätrappor och lite mörkt och så här gruvligt.. :P men det här var en typ kyrka under jord, som de gjort där nere.

Sen var vi i Zakopane, typ Polska alperna. Gick upp i bergen och myste och hade det bra. skorna av och ren luft, mys ;)
Vi gick upp så vi var 1-2 mil från den Slovakiska gränsen men vi gick aldrig ända fram, eller upp, eftersom det var en topp, men jag har då iallafall sett Slovakien ;P Roligt hade vi med peruker och fika. mysigt helt enkelt.

Ja, jag hade bättre bilder, bl a en mysig bild på 8 av oss 10
och en hel massa fina perukbilder,
men inte frågat de andra på bilderna om jag får lägga ut dem
så ni får nöja er med den här fina bilden på mig :P Tss



Dåliga bilder, men de är från Stora Torget ena kvällen iallafall.

Sen så råkade vi ut för ett hemskt åskväder, usch! Inga kommentarer.. :P

Var även och badade en dag, trots att det inte var en sol och bad semester, det var ett mysigt bad =)



Jao.. Polen var mysigt, i stan, alltså mitt i stan, och på vägarna med bilar och så överallt åkte det hästdroskor, myyys! Det var två hästar som drog varje droska och de hade nästan alltid samma färg. Två bruna hästar och en droska, två svarta hästar och en droska osv. jättefina droskor, och de som körde dem var uppklädda, antingen med liksom väst och det stuket + hatt, eller äldre män med basker-keps och lite mer.. bondekläder..ni vet som i filmer, sitter och hänger lite på sätet.. jäääättesöta iallafall, och det var HUR mysigt som helst!

Nu blev det ett väldigt långt inlägg som var tanken att det skulle bli bara några meningar.. :P

I'll Be Back

Vad tycker du? =)

Säg vad du vill! =) :

Vem är du? :
Kom ihåg mig?

Mail-adress?: (publiceras ej)

Har du också blogg? =) :

Skriv här ;) :

Trackback
RSS 2.0